OOK AGRARIËRS KUNNEN OP VAN DIEPEN BOUWEN

Agrarisch

BITUMEN

Bitumen, de ideale oplossing voor uw dak!

In Nederland zijn de meeste platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. Bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie waardoor bitumen eigenschappen heeft die zeer geschikt zijn voor dakbedekking:

Waterdicht;
Ijzersterk;
Bestand tegen chemische stoffen;
Grote kleefkracht op diverse materialen;
U hoort het al, bitumen dakbedekking is een prima kandidaat om u en al uw bezittingen te beschermen tegen alle Hollandse weersinvloeden. Maar zoals altijd zijn er ook een aantal nadelen, zo ook voor bitumen dakbedekking:
Slechte UV- en zuurstofbestendigheid;
Niet elastisch: wordt hard bij vrieskou en zacht bij hitte;
Relatief korte levensduur;

Om deze nadelen weg te nemen is gemodificeerd bitumen ontwikkeld, beter bekend als de varianten APP en SBS.

APP

Is de bitumen dakbedekking met APP (Atactisch PolyPropyleen) bewerkt dan betekent dit dat er een elastische kunststof is verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:

Soepeler en buigzamer is (goed bij temperatuurschommelingen);
UV-bestendig is;
Weinig onderhoud nodig heeft;

SBS

Wanneer de bitumen dakbedekking met SBS (Styreen Butadieen Styreen) bewerkt is dan betekent dit dat er kunstmatig gefabriceerd rubber is verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:

Soepeler en buigzamer is (goed bij temperatuurschommelingen);
Een grote kleefkracht heeft (wat de kans op lekkages aanzienlijk verkleint);
Een nadeel van SBS is dat het materiaal poreus wordt bij blootstelling aan veel UV-straling. Kiest u voor bitumen met SBS dan luidt het advies om een laag kiezels over het dakleer aan te brengen;

Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst?

Wanneer het dak schoon is start de dakdekker met het uitrollen van het dakleer totdat uw volledige dak bedekt is met bitumen. Al het overtollige materiaal wordt vervolgens vakkundig weggesneden. Is de bitumen dakbedekking precies op maat? Dan worden de rollen weer opgerold. Vervolgens is het tijd om de brander erbij te pakken. Branden is dé manier om bitumen dakbedekking stevig en waterdicht aan het dak te bevestigen. De onderkant van het dakleer wordt tijdens het opnieuw uitrollen verhit met de brander waardoor het bitumen met de onderlaag samensmelt. Dit is een nauwkeurig klusje want brand is wel het laatste waar u op zit te wachten. Tot slot gaat de dakdekker met een aandrukroller over de bitumen dakbedekking heen om het geheel, vooral de naden, goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarna kan uw dakbedekking er de komende jaren weer tegenaan.

Bitumen